Recepty na oblíbená jídla T.G.Masaryka
Masarykovo cukroví
Nejoblíbenější cukroví T. G. Masaryka.
Nikdy nesmělo u Masaryků chybět na vánočním stole.
Suroviny a pracovní postup: 17 dkg lískových oříšků trochu opražíme na plechu, potom promneme, tím se zbaví slupek a pak necháme namočené v horké vodě - asi 30 minut. Poté dáme oschnout. Mezitím si připravíme těsto: smícháme 30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla nebo jiného tuku, 10 dkg cukru moučky a 1 žloutek. Do hotového těsta přidáme oschlé oříšky, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi 5 cm. Dáme do lednice, nejlépe přes noc a pak válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Poklademe na pečicí papír a dáme do trouby. Pečeme do růžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.
Maková bábovka podle Terezie Kropáčkové
2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, špetka skořice, 1 hrnek mléka, 1 hrnek mletého máku, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1/2 čokolády na vaření ( nastrouhat do těsta)